Bönsallad med varm fetaost
Blandad bönsallad i citron- och chilivinägrett med massor av bladpersilja serveras med fetaost som värmts i ugnen. En sallad som passar bra som tillbehör till lite kött, fisk eller fågel men också som vegetarisk måltid.
4 st
45 min
Ingredienser
- 1 förpackning blandade bönor (400 g)
- 100 g frysta gröna bönor
- 100 g frysta vaxbönor
- 100 g frysta sojabönor (edamame, skalade)
- 100 g salladsärtor, strimlade diagonalt
- 1/2tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Citron- och chilivinägrett
- 1 citron, pressad
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 2 tsk fransk senap
- 1 ½ dl olivolja
- 1 chili, urkärnad och hackad
- 2 dl hackad bladpersilja
Bakad fetaost
- 200 g fetaost, 10 %
- olivolja
- nymald svartpeppar
- lite bladpersilja
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skölj de blandade bönorna och låt de rinna av i sil.
- Tillaga de frysta bönorna enligt anvisning på paketet och låt rinna av i sil.
- Blanda alla bönor i en stor skål med de strimlade salladsärtorna.
- Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten och slå på.
- Salta lite och peppra och blanda runt. Låt gärna stå i rumstemperatur medan du gör fetaosten i ugnen.
- Bryt fetaosten i grova bitar och lägg i en smord form och ringla över lite olja.
- Baka i övre delen av ugnen cirka 10-15 minuter tills det får lite färg.
- Peppra och strö på lite persilja.
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla receptVill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt