Äppelkaka med kanel och kardemumma
Gör en god äppelkaka med både kanel och kardemumma.
10 st
50 min
Ingredienser
- 150 g rumstempererat matfett med bra fettkvalitet, t ex ett Nyckelhålsmärkt matfett med 70% – 80% fett
- 1 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl fullkornsvetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk malen kanel
- 1 krm salt
Fyllning
- 2-3 äpplen, klyftade
- 1 msk malen kanel
- 1 tsk stött kardemumma
- ½ dl strösocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
- Vispa fett och socker fluffigt med elvisp.
- Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
- Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
- Blanda äppelklyftorna med kryddorna och sockret. Lägg äppelklyftorna i ett fint mönster på smeten.
- Grädda mitt i ugnen cirka 30 – 35 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
- Låt kakan svalna.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept