Apelsin- och roségravad lax
Apelsin och rosépeppar är mycket gott till gravad lax. Passar bra till både julmat och påskmat då apelsinerna är i säsong. Perfekt på en buffé.
8 st
20 min
Ingredienser
- 800 g Färsk laxfilé i bit, (ej mittbit) fryst i 2 dygn men tinad
- ½ dl Salt
- ½ dl Socker
- 2 Apelsin, helst ekologisk. En är till dekoration.
- 1 msk Rosépeppar
Gör så här
- Ta bort alla ben i laxen med en liten pincett eller jordgubbssnoppare.
- Blanda salt och socker i en skål.
- Tvätta apelsinen noga under hett vatten och riv skalet. Blanda i apelsinskal och rosépeppar i salt-sockerblandningen och smula den mellan fingrarna så pepparn smulas sönder en aning.
- Klappa in köttsidan på fisken med blandningen.
- Dela filén tvärsöver och lägg delarna dubbelt med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del.
- Lägg laxen i en plastpåse och grava i två dygn i kylen. Vänd påsen då och då.
- Häll bort vätskan som bildats och klappa köttsidorna med lite hushållspapper så det mesta av vätskan sugs upp innan du skär i tunna skivor med vinklat knivblad.
- Dekorera med apelsinskivor och rosépeppar.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept