Älggryta med rotfrukter och katrinplommon

Älggryta serverad på tallrik tillsammans med kokta gryn, brysselkål och bulgur

Med mycket rotfrukter blir det här en mättande gryta. Du kan byta ut älgköttet mot nötkött om du vill.

4 st
90 min

Ingredienser

  • 500 g grytbitar av älg
  • 2 lagerblad
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 dl rött vin
  • ½ dl balsamvinäger
  • 6 dl hett vatten + 1 tärning ekologisk vilt- eller köttbuljong
  • 1 gul lök, skalad och klyftad
  • 1 kg rotfrukter, t ex morötter, rotselleri, kålrot, skalade och skurna i bitar
  • 2 msk olivolja
  • 10 katrinplommon
  • 4-5 msk maizenaredning
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
  • färsk timjan till dekoration

Till servering

  • kokt potatis, potatispuré eller kokta gryn av valfri sort
  • gröna lättkokta grönsaker, t ex kokt brysselkål och svartkå

Gör så här

  1. Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn köttbitarna med lagerblad och timjan i omgångar så det får lite stekyta. Lägg över det i en stor gryta och häll på vin, balsamvinäger och buljong.
  2. Bryn lök och rotfrukter i omgångar i lite olja och tillsätt det i grytan. Låt sjuda under lock i en timme.
  3. När det är cirka 10 minuter kvar av koktiden på köttet tillsätter du katrinplommonen och låter de koka med.
  4. Red med maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Dekorera med färsk timjan och servera med ditt val av tillbehör samt massor med gröna grönsaker.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept