Älggryta med rotfrukter och katrinplommon
Med mycket rotfrukter blir det här en mättande gryta. Du kan byta ut älgköttet mot nötkött om du vill.
4 st
90 min
Ingredienser
- 500 g grytbitar av älg
- 2 lagerblad
- 1 msk torkad timjan
- 2 dl rött vin
- ½ dl balsamvinäger
- 6 dl hett vatten + 1 tärning ekologisk vilt- eller köttbuljong
- 1 gul lök, skalad och klyftad
- 1 kg rotfrukter, t ex morötter, rotselleri, kålrot, skalade och skurna i bitar
- 2 msk olivolja
- 10 katrinplommon
- 4-5 msk maizenaredning
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- färsk timjan till dekoration
Till servering
- kokt potatis, potatispuré eller kokta gryn av valfri sort
- gröna lättkokta grönsaker, t ex kokt brysselkål och svartkå
Gör så här
- Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn köttbitarna med lagerblad och timjan i omgångar så det får lite stekyta. Lägg över det i en stor gryta och häll på vin, balsamvinäger och buljong.
- Bryn lök och rotfrukter i omgångar i lite olja och tillsätt det i grytan. Låt sjuda under lock i en timme.
- När det är cirka 10 minuter kvar av koktiden på köttet tillsätter du katrinplommonen och låter de koka med.
- Red med maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar.
- Dekorera med färsk timjan och servera med ditt val av tillbehör samt massor med gröna grönsaker.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept