Konditionsträning, så kallad aerob träning, och muskelstärkande övningar leder till att personer med till exempel KOL kan utnyttja sin lungfunktion mer effektivt och därigenom förbättra sin fysiska kapacitet.

Lungsjukdomen KOL påverkar hela kroppen. Konditions- och styrketräning är lika starkt rekommenderat som läkemedel vid behandling av sjukdomen.

Träning för ökad livskvalitet

– Både konditionsträning och muskelstärkande övningar leder till att personer med KOL kan utnyttja sin lungfunktion mer effektivt och på så sätt förbättra sin fysiska kapacitet. Fysisk träning vid KOL leder också till ökad livskvalitet, minskad andfåddhet, minskad risk för sjukhusinläggningar och till och med en förbättrad prognos jämfört med enbart läkemedelsbehandling, säger André Nyberg som är fysioterapeut, docent och universitetslektor vid Umeå universitet.

– En fysioterapeut kan hjälpa till att anpassa träningen så att man kan träna på ett lämpligt sätt efter sin förmåga, oavsett nivå.

Forskare Andre Nyberg

Fråga forskaren om lungträning

André Nyberg är fysioterapeut, docent och universitetslektor vid Umeå universitet. År 2021 tog han emot Prins Daniels anslag för yngre lovande forskare. Här delar han sina forskningsbaserade kunskaper om intervallträning som behandling vid t.ex. KOL.

Frågor och svar om lungträning

Träna muskler vid KOL

Gör övningarna på ett sätt att du orkar minst åtta gånger. En stol och ett elastiskt band som sitter ordentligt fast är allt som behövs.

Övningar och videor

Lär dig mer om hur träning påverkar kroppen

Många personer med lungsjukdomen KOL är inte fysiskt aktiva. Se filmen som visar alla positiva effekter av rörelse.

Från kolwebben.se

Träna axelmuskulaturen

Se videon om hur du tränar musklerna på axelns framsida. Tränade muskler kan bättre utnyttja det syre som kommer från lungorna.

Från kolwebben.se

Träna lårmuskulaturen

Se videon om hur du tränar musklerna på axelns framsida. Tränade muskler kan bättre utnyttja det syre som kommer från lungorna.

Från kolwebben.se

Illustration Fysisk aktivietet

Vardagsrörelse

Det är viktigt att röra på sig – du gör av med mer energi och kolesterolhalten i blodet sänks.

All rörelse räknas
Illustration Hjärt-Lungskolan

Hjärt-lungskola

Lär dig mer om två av kroppens viktiga organ.

Om hjärtat och lungorna
Forskaren Maria Bäck

Fråga forskaren om hjärtträning

Maria Bäck, docent i fysioterapi, delar sina kunskaper om hjärtträning.

Om hjärtträning