Ultraprocessad mat kan öka risken för död i hjärt-kärlsjukdom
Konsumtionen av ultraprocessad mat har ökat kraftigt i Sverige.
PUBLICERAD: 2024-12-18
Ny forskning visar att ultraprocessad mat är associerad med en ökad risk för död i hjärt-kärlsjukdom, särskilt hos kvinnor och främst driven av sockersötade drycker och processat kött.
Konsumtionen av ultraprocessad mat har ökat kraftigt i Sverige.
– Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien.
Ultraprocessad mat består av livsmedel som genomgått omfattande industriella processer och oftast innehåller tillsatser som socker, salt och artificiella ämnen. Exempel inkluderar sockersötade drycker, färdiga måltider och processat kött som tex korv. Dessa produkter är ofta billiga, lättillg ängliga och marknadsförs hårt, vilket har gjort dem till en stor del av kosten i många länder.
Tydlig risk hos kvinnor
Den aktuella studien vid Lunds universitet med anslag från Hjärt-Lungfonden omfattar 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien, och har följt deltagarna under 23 år. Nyckelresultat från studien visar på en association till att högt intag av ultraprocessad mat är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Risken är särskilt tydlig bland kvinnor och drevs främst av livsmedel som sockersötade drycker och processat kött. Ingen koppling kunde påvisas mellan ultraprocessad mat och död i cancer.
Ökar kraftigt
– Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Mängderna ultraprocessade livsmedel har ökat kraftigt och snabbt i det globala livsmedelssystemet. Eftersom majoriteten av den mat vi äter produceras industriellt klassas väldigt många livsmedel som ultraprocessade oavsett om de är näringsrika eller inte.