Ultraprocessad mat kan öka risken för död i hjärt-kärlsjukdom

Snabbmatslåda plus bestick.

Konsumtionen av ultraprocessad mat har ökat kraftigt i Sverige.

PUBLICERAD: 2024-12-18

Ny forskning visar att ultraprocessad mat är associerad med en ökad risk för död i hjärt-kärlsjukdom, särskilt hos kvinnor och främst driven av sockersötade drycker och processat kött.

Konsumtionen av ultraprocessad mat har ökat kraftigt i Sverige.

– Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien.

Ultraprocessad mat består av livsmedel som genomgått omfattande industriella processer och oftast innehåller tillsatser som socker, salt och artificiella ämnen. Exempel inkluderar sockersötade drycker, färdiga måltider och processat kött som tex korv. Dessa produkter är ofta billiga, lättillgängliga och marknadsförs hårt, vilket har gjort dem till en stor del av kosten i många länder.

Tydlig risk hos kvinnor

Den aktuella studien vid Lunds universitet med anslag från Hjärt-Lungfonden omfattar 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien, och har följt deltagarna under 23 år. Nyckelresultat från studien visar på en association till att högt intag av ultraprocessad mat är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Risken är särskilt tydlig bland kvinnor och drevs främst av livsmedel som sockersötade drycker och processat kött. Ingen koppling kunde påvisas mellan ultraprocessad mat och död i cancer.

Ökar kraftigt

– Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Mängderna ultraprocessade livsmedel har ökat kraftigt och snabbt i det globala livsmedelssystemet. Eftersom majoriteten av den mat vi äter produceras industriellt klassas väldigt många livsmedel som ultraprocessade oavsett om de är näringsrika eller inte.

Vad är ultraprocessad mat?

Det finns flera system för att klassificera livsmedel utifrån hur de bearbetats. Det system som är det vanligaste i dag när det gäller forskning om mat och hälsa är Nova. Enligt Nova är ultraprocessad mat livsmedel som har bearbetats ”mycket”, på ett sätt som är negativt. Eftersom majoriteten av den mat vi äter produceras industriellt klassas väldigt många livsmedel som ultraprocessade enligt Nova-definitionen. Det gäller oavsett om de är näringsrika eller inte. Läs mer hos Livsmedelsverket här Uppdelning av livsmedel enligt klassificeringssystemet Nova:

Grupp 1

Obehandlade eller minimalt bearbetade livsmedel – råvaror som är färska eller har behandlats enbart för att förlänga hållbarheten genom till exempel frysning, torkning, fermentering, vakuumförpackning eller pastörisering.

Exempel på livsmedel: Grönsaker, frukt, fisk, kött, ägg, mjölk, kaffe, naturell yoghurt, ris, havregryn, torkad mjölk, fruktjuice.

Grupp 2

Processade ingredienser – används till matlagning

Exempel på livsmedel: Vegetabiliska oljor, smör, honung och socker, majsmjöl, potatismjöl, salt.

Grupp 3

Processade livsmedel – framställs genom att kombinera grupp 2 med grupp 1.

Exempel på livsmedel: Konserverade grönsaker och frukt, salta nötter, rökt kött. Bröd, bakverk och ost som inte tillverkas industriellt.

Grupp 4

Ultraprocessad mat – innehåller en eller flera av följande: ingredienser som används nästan uteslutande av industrin, råvaror som har brutits ned och sedan satts samman igen, tillsatt socker, fett och salt oftast i kombination, och som säljs i tilltalande förpackningar som uppmuntrar till överkonsumtion.

Exempel på livsmedel: Läsk, godis och choklad, glass, chips, industriellt tillverkat bröd, bakverk och kakor, sötade mejeriprodukter, chicken nuggets, korv, sötade frukostflingor, pulvermat som soppor eller måltidsersättning. Ibland kan forskare även räkna in andra livsmedel hit. Orsaken kan då vara de ingredienser livsmedlet innehåller eller att det har tillverkats industriellt. Några exempel är en färdig pastarätt eller en sås som innehåller konserveringsmedel.

Fakta om studien

Studiens namn: Ultra-processed food consumption, plasma metabolite profile, and risk of all-cause and cause-specific mortality in a population-based cohort

Tidskrift: Clinical Nutrition, Publiceringsdatum 20 oktober 2024

Illustration av ett hjärta

Om hjärt-kärlsjukdomar

Information om symtom och behandling av de hjärt-kärlsjukdomar som Hjärt-Lungfonden stöder forskningen om.

Läs mer om hjärtsjukdomar