Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.
Hög kolesterolhalt i blodet och övervikt, speciellt bukfetma, är riskmarkörer som kan leda till bland annat hjärt-kärlsjukdom. Bra matvanor och rörelse i vardagen motverkar både övervikt och högt kolesterol. Alla kan minska risken för ohälsa genom att äta bra!
Goda råd för oss nordbor
Du kan äta gott, hälsosamt och hållbart genom att följa de Svenska kostråden som bygger på de nordiska näringsrekommendationerna; de är ett resultat av tusentals vetenskapliga studier som sammanvägts. Det fina är att mat som är hållbar för din hälsa, som regel även är hållbar för vår planet.
Källa: Livsmedelsverket
Mer grönsaker, frukt och fullkorn
Över 5 000 dödsfall på grund av hjärtinfarkt och stroke skulle kunna undvikas varje år om vi svenskar följde Livsmedelsverkets kostråd – med fokus på att äta mer grönsaker, frukt och fullkorn.
Hur mycket och hur ofta?
Här kan du ta del av forskningsbaserade kostråd. Du ser urval och lämplig mängd, som ger dig vitaminer och mineraler, protein, fett och kolhydrater enligt de nordiska näringsrekommendationerna: