Forskning om aortaaneurysm kan leda till utveckling av framtida individuella behandlingar

Hanna Björck mottagare av prins daniels anslag 2024

Publicerad: 2024-09-30 | Uppdaterad: 2024-09-30

Aortaaneurysm, eller pulsåderbråck, innebär en risk för att stora kroppspulsådern brister, vilket är direkt livshotande. Nu belönas Hanna Björck belönas med sex miljoner kronor för att kunna utveckla framtida individuella behandlingar.

Man måste inte ha gått läkarutbildningen för att bli en framgångsrik medicinsk forskare som får anslag av Hjärt-Lungfonden. Det är docenten och forskargruppsledaren Hanna Björck vid Karolinska institutet ett av flera goda exempel på. Under uppväxten i Dalarna gick hon samhällsvetenskapliga programmet och hade helt andra framtidsplaner.

En passion för medicin och forskning

Men det var något med naturvetenskapen och i synnerhet medicinen som lockade. Hon kompletterade med ett naturvetenskapligt basår och gick sedan biologprogrammet i Uppsala. Därefter flyttade hon till Linköping för en forskarutbildning med fokus på molekylärbiologi och medicinsk bildåtergivning. Hon specialiserade sig på blodkärlens fysiologi och knöt under arbetets gång kontakt med KI-professorn Per Eriksson, en ledande forskare inom pulsåderbråck.

Forskning med stöd från svenska folket

Pulsåderbråck eller aortaaneurysm är en allvarlig sjukdom som innebär att kroppspulsåderns kärlvägg försvagas och vidgas på ett onormalt sätt. Ett aortaaneurysm kan i värsta fall leda till en ruptur, att kärlet brister – ett dramatiskt och livshotande tillstånd. Antalet fall av brustet aortaaneurysm och antalet dödsfall har tack och lov minskat på senare år i Sverige, men alltjämt avlider över 800 personer årligen i sjukdomen. 

Det är inte känt vad som ligger bakom att sjukdomen uppstår, och idag finns inga medicinska behandlingar för att stoppa eller vända nedbrytningen av aortaväggen.

Det är inte känt vad som ligger bakom att sjukdomen uppstår, och idag finns inga medicinska behandlingar för att stoppa eller vända nedbrytningen av aortaväggen.

– Det övergripande målet med vår studie är att utforska aneurysm som uppkommer närmast hjärtat samt sjukdom i hjärtklaffarna. Forskningen är möjlig tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt-Lungfonden, säger Hanna Björck, uppvuxen i Falun och verksam vid Karolinska institutet.

Nya insikter om medfödda hjärtsjukdomar

Tillsammans med sina kollegor har Hanna byggt upp en världsunik patientkohort som är basen för det forskningsprojekt som nu belönas med Prins Daniel-anslaget. Idag består kohorten av över 2 400 patienter som alla har genomgått operationer av aorta eller aortaklaffen. Dessutom finns en biobank med vävnadsbiopsier från samma patienter.  

Under tiden på KI har Hannas forskning baserad på kohorten bidragit till flera viktiga fynd. Hjärtklaffssjukdomen bikuspid aortaklaff (BAV) är den allra vanligaste medfödda hjärtmissbildningen. Tillståndet medför en ökad risk för aortasjukdomar, exempelvis aortaaneurysm. Hanna Björck och hennes kollegor har kunnat visa att aortaaneurysm på grund av BAV är en annorlunda sjukdom än aortaaneurysm hos personer utan missbildningen. Både sjukdomsmekanismer och riskfaktorer skiljer sig åt.

Läckande klaffar och risken för aortaaneurysm

Gruppen har också, tvärtemot tidigare konsensus, visat att molekylära processer i endotelet, det innersta lagret av kärlväggen, är viktiga för sjukdomsutvecklingen hos patienter med BAV och aortaaneurysm.  

Vi driver också flera andra projekt om aortaaneurysm. I vår senaste studie tittade vi på personer som opererats för sjukdom i aortaklaffen. Vi såg att de som i första hand hade problem med läckande klaff oftare utvecklar aortaaneurysm jämfört med de som hade problem med stenos, alltså en förträngning av klaffen. Det här är viktiga ledtrådar som har klinisk betydelse, berättar Hanna Björck. 

Vad betyder det här anslaget för dig och projektet? 

Jättemycket! Framför allt kan vi fortsätta att driva våra påbörjade och planerade studier men även utöka forskningsprogrammet. Vi kan anställa två postdoktorala forskare, en molekylärbiolog och en bioinformatiker. Troligen kan vi också ta in en ny doktorand. Jag vill rikta ett stort tack till Hjärt-Lungfonden och dess givare. Ni är en väldigt viktig länk i kedjan som möjliggör nya forskningsgenombrott och förbättrad vård för drabbade människor, säger Hanna Björck.  

Ytterst är vårt mål att kartlägga sjukdomens orsaker i olika patientgrupper, förbättra möjligheterna till att förutse risk och på sikt utveckla nya behandlingsmetoder. 

Ikon - så används din gåva

Om Prins Daniels anslag för yngre lovande forskare

Hjärt-Lungfonden vill verka för att främja återväxten av yngre forskare genom att utlysa ett anslag till särskilt lovande yngre forskare.

Forskningsanslaget delas ut till banbrytande svensk hjärt- eller lungforskning och syftar till att skapa förutsättningar för avgörande genombrott inom ett viktigt forskningsområde med stor betydelse för patienter. Anslaget, som delas ut årligen och delades ut för första gången 2013, består av sex miljoner kronor som fördelas över tre år.

Hjärt-Lungfondens styrelse fattar beslut om anslagstilldelning efter rekommendation från forskningsrådet. Anslaget delas ut av Hjärt-Lungfondens hedersordförande H.K.H. Prins Daniel.

Läs mer om anslaget här

Ikon som visar högt blodtryck.

Fakta om aortaaneurysm

Aortaaneurysm är en bråckbildning på stora kroppspulsådern. Bråckbildningen kan uppträda utmed hela aorta, från hjärtat och ner till buken.

Tillståndet är livshotande om det inte upptäcks i tid.

Vid aortaaneurysm har bindväven i aorta försvagats eller brutits ned och det har bildats en sjuklig vidgning som kan brista om den blir för stor. Bråckbildningen kan opereras om den upptäcks i tid.

Läs mer om aortaaneurysm

Uppslag av rapporten "forskning för framtiden"

Rapporten "Forskning för framtiden"

Prins Daniels forskningsanslag för yngre lovande forskare har fyllt tio år. I denna rapport berättar de tio första anslagstagarna om sina projekt och resultat. Och Prinsen själv berättar varför forskningen ligger honom så varmt om hjärtat.

Läs och ladda ned rapporten här