Forskningens resultat
Hjärt-kärlforskningens genombrott har påverkat livslängden positivt.
Effekten av forskningForskningsstrategi
Forskningen är det viktigaste vapnet i kampen mot sjukdomarna.
Vår forskningsstrategiForskning som ger resultat
Hjärt-Lungfonden samlar in och delar ut pengar till forskning som leder till bättre diagnostik, behandling och vård och som ger aktuell kunskap om en hälsosammare livsstil. Tillsammans ger vi människor fler friska år.
2,2 miljoner
människor lever med hjärtsjukdom
1,3 miljoner
människor lever med lungsjukdom
594 miljoner kr
delade Hjärt-Lungfonden ut till utvald forskning år 2023
723 600
är det totala antalet för uppskjutna eller förhindrade dödsfall mellan 1980 och 2019.
Den vanligaste dödsorsaken
Ca 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år i Sverige. Hjärt-kärlsjukdom orsakar nästan en tredjedel av alla dödsfall i landet. Det innebär att dessa sjukdomar sammantagna, är den vanligaste dödsorsaken.
En världsunik forskningsstudie ska förhindra hjärt- och lungsjukdom
Kan man förhindra hjärt- och lungsjukdomar innan de uppstår? Med SCAPIS – Sveriges största befolkningsstudie inom hjärta, kärl och lungor – är målet att kunna stoppa hjärt och lungsjukdomar innan de uppstår.
Ta reda på mer om SCAPISHjärt-Lungfondens forskningsanslag
Vi delar ut olika former av forskningsanslag. Forskningsrådet väljer ut ansökningarna som är mest relevanta och har störst chans att bli framgångsrika för patienter.
Läs om våra forskningsanslagVåra olika former av forskningsstöd
Vi är den största fristående finansiären av hjärt- och lungforskning och stödjer löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus.
Ladda ner foldern om våra forskningsanslagSå mycket kostar hjärt-kärlsjukdomarna
Hjärt-kärlforskningens övergripande effekter och de samlade kostnaderna för hjärt-kärlsjukdom har mätts i ett antal rapporter från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE).
Upptäck merForskningsgenombrott och milstolpar inom forskningen
Tack vare forskningsgenombrott lanserades pacemakern år 1958 och stent inuti kärlen kom 1987. Nu forskar vi bland annat för att sätta stopp för bildning av propp.
Följ genombrottenHur fungerar vår bedömningsprocess?
Hjärt-Lungfonden stödjer flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus. Läs mer om hur vår bedömningsprocess för forskningsanslag fungerar.
Se hur det fungerarLäs om pågående forskning om Covid-19
Vi har gjort en extra satsning på forskning relaterad till covid-19. Här har vi samlat pågående forskningsprojekt som fokuserar på covid-19 och hjärt-lungsjukdom.
Se forskningsprojektenNy forskning visar att AI kan identifiera personer med förmaksflimmer
Ungefär 300 000 personer lider av förmaksflimmer men mörkerantalet är stort eftersom det inte ger några symtom. Nu visar forskning att artificiell intelligens, AI, förutsäga om du kommer drabbas av förmaksflimmer som kan leda till stroke.
Läs mer om forskningenÄr du forskare och vill ansöka om pengar till ditt forskningsprojekt?
Vi finansierar forskning av hög kvalitet och välkomnar ansökningar inom hjärta-kärl och lunga. På Hjärt-Lungfondens forskningswebb kan du ansöka om pengar till forskningsprojekt och ta del av beslut på dina tidigare ansökningar.
Sök forskningsanslag härTidningen Forskning för hälsa
Vår egen tidning Forskning för hälsa är full av livsstilsråd, recept och tar upp det senaste inom hjärt-lungforskning och hälsovetenskap. Bli månadsgivare och få tidningen hem i brevlådan – eller läs den digitalt!
Ta mig till tidningen och arkivet