Therese Alshammar: ”Alla har ett hjärta – alla kan drabbas”
Foto: Leonard Gren
Publicerad: 2024-09-09 | Uppdaterad: 2024-09-09
Thereses Alshammar har på nära håll sett att alla kan drabbas av hjärt- och lungsjukdom. Under träningen inför OS i London 2012 avled hennes norska simmarkompis Alexander Dale Oen oväntat i en hjärtinfarkt.
– Alla har ett hjärta – så vi har alla en risk. Därför måste man ta hand om sig själv och donera pengar till forskning som kan hjälpa andra att leva längre och friskare liv, säger Therese Alshammar.
Inför sommar-OS 2012 var den norske simmaren Alexander Dale Oen bäst i världen och favorittippad inför de olympiska spelen i London. På VM sommaren 2011 hade han tagit guld, vilket fick en speciell tyngd för många norrmän, eftersom det skedde dagarna efter terrordådet i Oslo och massakern på Utøya. Men den norska OS-drömmen förbyttes i tragedi ett par månader innan spelen ens hunnit börja.
Hjärtinfarkt efter ett träningspass
– I mars 2012 tränade vi alla inför OS. Sverige och Norge jobbar ganska nära ihop, så alla tränare och simmare känner varandra. Alexander Dale Oen var en av de mest vältränade av alla och hade en fantastisk fysik. Men i duschen efter ett träningspass så fick han en hjärtinfarkt.
För Therese Alshammar blev tragedin en ögonöppnare.
– Det var en fruktansvärt plötslig och jobbig händelse, som chockade och påverkade oss alla djupt. Man vill inte tänka att det kan hända en själv. Det är lätt att tänka att det bara drabbar andra, som inte alls är som en själv, men det kan drabba alla. För mig blev den här händelsen en ögonöppnare, som gjorde att jag blev väldigt tacksam på många sätt. Alla har ett hjärta – så vi har alla en risk, säger Therese Alshammar.
Therese Alshammar lever själv med en mild form av hjärtsjukdom. Sedan hon var liten har hon haft arytmi, vilket i hennes fall innebär att hjärtat slår dubbelslag.
– Det uppdagades när jag var liten och vi skulle ta pulsen. ”Så där många slag kan du inte ha”, sa de, trots att jag hade räknat. Och sedan när det kom pulsband så fungerade de inte på mig, för de mätte inte. Under min aktiva karriär kändes det därför tryggt att nästan varje år kolla hjärtat genom att göra arbets-EKG.
Therese Alshammar arbetar idag bland annat med att lära barn att simma. Hon tänker ofta på hur många som inte kan hjärt-lungräddning – och tycker att det borde läras ut redan i skolan.
Kan hända alla
– Du kan sitta bredvid någon på bussen som ramlar ihop, gå förbi någon på gatan eller vara hemma på middag hos någon som drabbas. Då är det jätteviktigt att kunna hjärt-lungräddning. Det är ett ansvar som är väldigt fint att ta. Alla har ett hjärta och alla är levande organismer. Då måste man också vara noga med att ta hand om sig själv och donera pengar till forskning, så att forskarna kan hjälpa oss andra att leva längre och friskare liv.
För några år sedan fick hon återigen en smärtsam påminnelse om hur vanligt det är med hjärt- och kärlsjukdomar, när hennes svärfar drabbades av en hjärtinfarkt. Han överlevde, men fick bestående men och är i dag en annan person än den han var innan.
– Vi såg hur snabbt det går, hur oväntat det är och att livet hänger på en skör tråd. Varje dag ska man vara tacksam för att man lever och är frisk.
”Dela det jobbiga”
Nu har hon startat en egen insamling till forskning om hjärt- och lungsjukdom. Hon har en tydlig uppmaning till alla som läser den här texten:
– Utbilda dig i hjärt- och lungräddning och stöd Hjärt-Lungfonden. Om du har upplevt jobbiga händelser är det också väldigt bra att dela med dig av dem. Det finns en enorm styrka i att dela med sig av jobbiga saker. Det är alltid någon annan som går och bär på samma saker, då får man läkning av att höra om andra som drabbats, säger Therese Alshammar.