Dona Hariri: "Varje bidrag till forskningen är en investering i framtiden"
Foto: Leonard Gren
Publicerad: 2024-09-09 | Uppdaterad: 2024-09-09
Juristen Dona Hariris svärmor räddades genom en avancerad hjärtoperation. Nu uppmanar hon alla andra att samla in pengar till forskningen om hjärt- och lungsjukdomar.
– Forskningen räddade min svärmors liv. Varje bidrag till forskningen är en investering i framtiden, i våra egna liv och i våra nära och kära, säger Dona Hariri.
Dona Hariris svärmor skulle gå på en rutinkontroll när det visade sig att hon hade ett allvarligt hjärtfel. Efter att tre av hennes bröder dött av hjärtstillestånd i 50-årsåldern fanns redan en oro, som nu visade sig vara befogad. Tack vare en avancerad operation överlevde hennes svärmor.
– När hon blev sjuk så förstod jag att varje bidrag är en investering i framtiden, i våra liv och i våra nära och kära. Forskningen räddade min svärmors liv och gav oss flera ovärderliga friska år tillsammans, säger Dona Hariri.
Kämpat för allas lika rättigheter
Dona Hariri har i hela sitt yrkesliv kämpat för alla människors lika rättigheter, oavsett ålder, vad man heter och var man bor. Hennes föräldrar flydde kriget mellan Iran och Irak och kom till Jönköping. Som 12-åring köpte hon sin första lagbok, för att ge makten till människor i hennes familj och hennes område.
– Jag växte upp i ett socioekonomiskt eftersatt område, som lärde mig allt jag kan i dag om kraft, kamp och kollektivism. Att tillsammans förändra och förbättra, oavsett om det handlar om enskilda människoöden eller stora världsfrågor. Man gör det tillsammans. Jag har fostrats till att tro på tillsammans-skapet, säger Dona Hariri.
Dona Hariri har bland annat grundat en juridisk rådgivning i Husby. Och under flyktingkrisen 2015 startade hon rörelsen Jurister på Stockholms Central, för att ge juridisk rådgivning till de som var på flykt.
– Juridik är inte bara komplexa tvister, långt bort från våra liv och vår vardag. Juridik är livet, både när det är bra och när livet vänder. Det handlar också om mina rättigheter när det kommer till vård. Rätten till en jämlik och jämställd hälso- och sjukvård. Jag träffar dagligen människor som till exempel inte känner till vårdgarantin, säger Dona Hariri.
God hälsa är inget man kan ta för givet
Målet med den svenska folkhälsopolitiken är ”att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation”. Trots det visar statistik från Folkhälsomyndigheten att hälsoklyftorna i Sverige ökar. För kvinnor med kort utbildning har medellivslängden till och med sjunkit.
– God hälsa är inget man kan ta för givet. Dels är det dyrt att må bra, att äta rätt och att träna. Dels är hälso- och sjukvården inte fullt ut jämlik och jämställd. Vi vet att många människor inte känner till sina rättigheter när det kommer till vården. Det handlar inte om att de inte vill eller kan ta till sig kunskap, utan om att information inte är tillgängligt för alla, säger Dona Hariri.
Forskning kräver bidrag
Hon uppmanar alla som har möjlighet att bidra till att finansiera den forskning som gjort att hennes svärmor – och många andra – fortfarande lever.
– Forskningen räddade hennes liv. Vi får inte ta de här framstegen för givna. Forskning kräver bidrag och stöd. Slutar vi bidra så kan inte forskningen fortsätta på samma sätt som nu, säger Dona Hariri.