Det är svårt att peka ut en enskild riskfaktor som orsak till rubbningarna av blodfetterna. Dåliga livsstilsmönster vad gäller kost och motion bidrar till utveckling av blodfettsrubbningar och till den inflammation i kroppen som påskyndar åderförkalkningsprocessen.
Mångdubblad risk med klassiska riskfaktorer
Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar mångdubblas om man har flera klassiska riskfaktorer. Om en person till exempel har höga halter av blodfetter och samtidigt röker är risken för hjärt-kärlsjukdomar minst fördubblad jämfört med en frisk person i samma ålder och med samma värden vad avser blodtryck och kolesterol. Har man ytterligare en riskfaktor femdubblas risken.
Tidigare hjärtinfarkt
Har man haft hjärtinfarkt är risken för en ny infarkt hög. Var femte som drabbas av hjärtinfarkt eller stroke återkommer för sjukhusvård eller avlider inom ett år. Att förändra livsstilen och att sänka halterna av blodfetter med medicinering är nödvändigt för att förebygga en ny hjärtinfarkt.
Diabetes
Diabetespatienter har ofta en kombination av lågt HDL, höga triglycerider och ibland klart högt kolesterol. Risken för hjärt-kärlsjukdom är 3 till 4 gånger högre än för friska och det finns starka belägg för att blodfettssänkning minskar den risken även när utgångsvärdena inte är så höga. Läkemedelsverket har lyft upp typ 2-diabetes till samma risknivå som genomgången hjärtinfarkt.
Metabolt syndrom
Uttrycket ”metabolt syndrom” är ett samlingsnamn för flera olika riskfaktorer. Varje faktor är en risk i sig, men de verkar också tillsammans och förstärker varandra. För en person med metabolt syndrom är risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom mångfaldigt ökad. Bukfetma, förhöjt blodsocker eller nedsatt glukostolerans, det vill säga insulinresistens, obalans i blodfetterna och förhöjt blodtryck, brukar räknas in under det metabola syndromet.
Rökning
Rökning påverkar kolesterolvärden både indirekt och direkt, vilket i förlängningen ökar riskerna ännu mer för hjärt-kärlsjukdomar. Rökningen skadar endotel-skiktet i blodådrorna, vilket underlättar för LDL-kolesterolet att ta sig in i kärlväggen. Rökning sänker också det icke farliga HDL-kolesterolet.
Bukfetma
Bukfetma minskar HDL-kolesterolet mer än fett på andra delar av kroppen. Bukfetma kan enkelt mätas med måttband.
Ett midjemått över 94 centimeter hos män innebär en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Ett mått över 102 centimeter medför en mycket ökad risk.
Ett midjemått över 80 centimeter hos kvinnor innebär ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Ett mått över 88 centimeter medför en mycket ökad risk.
Negativ stress
En hög stressnivå kan påverka blodfetterna genom förhöjda halter av stresshormon och försämrad insulinkänslighet. Hela blodfettsdistributionen omfördelas så att de mest viktiga organen ska få energi. Det uppstår delvis samma fenomen som vid svält. Vid ”normal” stress påverkas knappast blodfetterna direkt, men det finns en indirekt effekt. Stress kan bidra till diabetes, högt blodtryck och bukfetma, som i sin tur påverkar blodfettsbalansen.
Stillasittande
Stillasittande påverkar alla delar av det metabola syndromet, blodtryck, blodfetter, blodsocker och bukfetma. Mängder med studier visar att fysisk aktivitet ökar kapaciteten att omsätta fett och gynnar en god blodfettsbalans.
Fetter i kosten
Mättat fett har en negativ inverkan på blodfettsbalansen och främjar nybildning av VLDL, vilket leder till ökad mängd triglycerider och så småningom LDL-kolesterol i blodet. Därför är rekommendationerna att minska på det mättade fettet och på transfetter, och öka intaget av vegetabiliska oljor, grönsaker, frukt och örtkryddor.
Mer färg på tallriken
Vegetabiliska oljor, grönsaker, frukt och örtkryddor innehåller polyfenoler, som förhindrar oxidering av blodfetterna och skyddar från inflammation i kroppen. Samtidigt hjälper polyfenolerna till att höja nivåerna av HDL-kolesterol. Det är polyfenolerna som ger frukt och grönsaker färg, så en enkel tumregel är att ha så mycket färg som möjligt på tallriken.
Källa: Hjärt-Lungfondens temaskrift om Blodfetter
Vetenskapligt ansvarig: Paolo Parini, professor i klinisk kemi vid institutionen för medicin och laboratoriemedicin, Karolinska Institutet, Huddinge
Uppdaterat: 2024-02-08
Redaktör: Birgit Eriksson, Hjärt-Lungfonden