I dag görs cirka 1000–1200 ingrepp för aortaaneurysm årligen i Sverige och de flesta som görs är planerade ingrepp.
Resultaten i Sverige är utmärkta jämfört med internationella resultat, men det finns alltid vissa risker förenade med större kirurgiska ingrepp.
Det finns två stora grupper som man måste skilja på när man diskuterar aneurysmbehandling. Det ena är de patienter som behandlas med planerade ingrepp, där patienten och anhöriga under en längre period känt till planering och behovet av en kärlkirurgisk åtgärd. Där har man gemensamt också bedömt att patientens övriga sjukdomar och ålder inte är alltför begränsande för att man ska kunna genomföra ett ingrepp med en rimlig risk för komplikationer. I vissa fall kan man också stödja patienten och förbättra till exempel hjärt-och lungfunktionen inför ett planerat ingrepp. Denna grupp är den som dominerar i Sverige idag, mer än 80 % av ingreppen idag är planerade ingrepp. Behandlingsresultaten är mycket goda i Sverige.
Den andra gruppen med patienter är de som behandlas vid en brusten pulsåder, eller vid smärta och hög risk för bristning. Vid ett akut ingrepp för brustet bukaortaaneurysm i buken överlever i dag många fler patienter än under 1970- och 1980-talen. I dag överlever mer än två tredjedelar det akuta ingreppet, och resultaten i Sverige är synnerligen goda jämfört med Europa.
När en person med aneurysm inkommer med smärtor kommer läkarna snabbt reda på hur patientens allmäntillstånd är. Om patienten har förlorat medvetandet men fortfarande visar livstecken finns sällan eller aldrig tid för en större utredning. Det är ofta mycket angeläget att snabbt göra en röntgenundersökning för att utreda behandlingsmöjligheterna. Man vill i detta skede bedöma om det finns någon möjlighet att behandla aneurysmet akut.
Operation av bukaortaaneurysm
Vid bukaortaaneurysm och thorakala aneurysm i buken och i aorta descendens lagar man den skadade delen av kärlet med en konstgjord åder, så kallad kärlgraft. Vid behandling av pulsåderbråck, oavsett om de är akuta eller planerade, kan kärlkirurgerna i dag välja mellan två olika operationsmetoder.
Den ena är en öppen traditionell operation som är omfattande och innebär att bröstkorgen och/eller buken öppnas. Den andra metoden kallas endovaskulär behandling, och innebär att ingreppet görs med hjälp av en kateter som förs in i aorta via en pulsåder i ljumsken. Majoriteten av ingrepp för aortaaneurysm är i dag endovaskulära. Vid ingreppet lägger man under röntgengenomlysning in ett stentgraft (en kärlprotes med metallförstärkning) i aorta. Ingreppet kallas ofta för EVAR (EndoVascular Aneurysm Repair).
Olika förutsättningar för olika patienter
Den här typen av endovaskulär operation kan dock inte utföras på alla patienter och detta beror vanligtvis på aneurysmets utseende, de så kallade anatomiska förutsättningarna. Om aorta är mycket slingrig eller om de blodkärl som används är för smala, så att man inte kan föra in hylsan som innehåller kärlgraftet, kan man inte använda den endovaskulära metoden.
Komplikationer vid brustet bukaortaaneurysm
Patienter som behandlats med ett planerat endovaskulärt ingrepp för sitt aortaaneurysm har i dag korta vårdtider, och låg risk för större komplikationer. De kommer dock att behöva fortsätta med regelbundna livslånga röntgenkontroller av sitt stentgraft. Ungefär 20 % kommer att under sin livstid behöva göra en ny åtgärd av sina aneurysm, ofta för att sjukdomen fortsätter att utvecklas omkring kärlprotesen.
De som behandlas med öppen operation har vanligen lite längre vårdtider, och är oftare mer påverkade under de första veckorna, framför allt handlar det om trötthet och aptitlöshet. Patientgruppen behöver dock vanligen ingen fortsatt kontroll, utan avskrivs från fortsatta kontroller efter sitt första postoperativa besök.
Efter en akut operation är patienten ofta mycket medtagen, detta beror på att patienten haft en stor livshotande blödning. Intensivvård och smärtlindring krävs efter en öppen operation och i vissa fall även efter endovaskulär behandling. Det blod som har läckt ut i buken skapar ett extra tryck i buken som måste åtgärdas, ibland även hos dem som behandlats med EVAR.
Efter akuta operationer
Efter kirurgiska ingrepp finns alltid en risk att oförutsedda komplikationer tillstöter. Det gäller i synnerhet operationer som har utförts akut på grund av ett livshotande sjukdomstillstånd. De vanligaste komplikationerna är att hjärt- och lungfunktionen påverkas, liksom att patienten drabbas av en övergående nedsättning av njurfunktionen. Det finns ovanligare komplikationer, tex kan blodförsörjningen till benen påverkas och tarmens blodflöde påverkas. Dessa komplikationer kan bero på sjukdomen eller bero på behandlingen.
Minimera komplikationer
Vårdpersonalen försöker minimera risken för kända komplikationer som blodpropp och lunginflammation genom att få den nyopererade patienten att så snart som möjligt sitta eller stå upp vid sängkanten. Efter någon dag får man försöka röra på sig genom att gå. Man bör även undvika att ligga för mycket i sjukhussängen eftersom lungfunktionen försämras och risken för infektioner ökar. Sjukvårdspersonalen ser också till att patienten ganska snart efter operationen dricker och äter något. Detta kan tillsammans med motion och rörelse påskynda tarmfunktionen.
Tiden för återhämtning varierar
Efter operationen kan det ta upp till några månader innan man har återhämtat sig helt. Takten är individuell, mycket beroende på ålder och allmänt hälsotillstånd. Återhämtningen efter endovaskulär kirurgi är vanligen betydligt snabbare, från ett par dagar till enstaka veckor.
Källa: Hjärt-Lungfondens skrift om Aortasjukdomar
Vetenskapligt ansvarig: Rebecka Hultgren, adjungerad professor/överläkare vid Karolinska Institutet/Karolinska universitetssjukhuset, Solna
Uppdaterat: 2022-03-16